Vinterfiskeri efter havørreder i Augustenborg Fjord

Vinterfiskeri efter havørreder i Augustenborg Fjord kan være fabelagtigt.

Vinterfiskeri efter havørreder – tips og tricks

Vinterfiskeri efter havørreder i Augustenborg Fjord er spændende og på langt de fleste ture, fangstgivende…

Augustenborg Fjord er en lækker havørredperle i det sønderjyske. Fjorden er 10 km. lang og er forholdsvis lavvandet et godt stykke ud fra land, med ganske få undtagelser. Dybden kan både være en hæmsko for fiskeriet efter havørreder om vinteren, men med den rette vind og vandstand, samt i det rette vejr, kan Augustenborg Fjord sprudle og levere havørredfangster, som kan måle sig med dem, fra selv de bedste og mest kendte fjorde i Danmark.

De mange små vige fra Ulkebøl Krigshavn til Stolbro Næs, er altid fisketiden værd i den kolde tid. En del af vigene har en mørkere og mere blød bund end resten af fjord-strækningerne, og kombineret med det mere stillestående vand, falder temperaturen ofte ikke nær så hurtigt der, som i resten af fjorden. Er der sol og plusgrader kan man opleve stimer af fisk i mange af vigene. Høj vandstand, kan dog lægge en dæmper på dette.

Her er 10 gode huskeråd til vinterfiskeri i Augustenborg Fjord

Bemærk: Har der være plusgrader i en længere periode og alm. vandstand eller lav vandstand i fjorden, i alt fra 3-7 dage eller mere. Kan der stort set fanges fisk i hele fjorden om vinteren.

1 – Affisk altid det lave vand om vinteren. Har der være frostgrader i en periode, skal fiskene dog ofte findes i dybere vand. Men… Med sol og nogle plusgrader, kan de største fisk i fjorden findes på lavt vand fra 10-50 cm. Også stimer af mindre fisk vil være i det lave vand.

2 – Brug gerne brune, rød/sorte eller lyserøde blink om vinteren, men hav altid sølv eller hvid/grøn med som backup, skulle reglen falde for en undtagelse eller 2. Fluefiskeren kan med stor succes bruge Final Shrimp i grå, brun eller lyserød, Kobberbassen, Brendas Mor, Brenda eller Pattegrisen. Egentlig er det ret ligegyldigt hvad fluerne hedder, men hvilke farver fluerne har og hvilke størrelser, er derimod værd at bruge tid på at gå op i. Grå, sort/brun, sort/grå, brun/kobber, rød/sort, lyserød. Affiskes det lave vand med fluen, skal man ikke være bange for at bruges de største fluer man kan mønstre. Fluer op til 5 cm. eller mere, kan oftere få en stor fisk ud af hullerne, frem for en mindre flue.

3 – Augustenborg Fjord fisker ikke specielt godt i højvande om vinteren. Få steder er chancerne dog større end andre under de forhold. Se eksempelvis Augustenborg Syd.

4 – Minusgrader i længere perioder, kan ende chancerne for fangst i Augustenborg Fjord ret drastisk. De blødbundede vige er tit lukkede af is og kun hvor vandet er koldest, kan der fiskes. Typisk hvor der er strøm eller hvor blæsten har frit spil til at holde gang i vandoverfladen.

5 – En lille hovedregel med få undtagelser er: I stille vejr og stille vand, brug da gerne blink eller woblere, som har en stille gang i vandet. Nogen gange, kan for livlige blink, under de forhold, skræmme mere end de lokker.

6 – Er der gang i vinden og bølgerne, skal der ofte et mere livligt blink til, at sende vibrationer ud til ørrederne, før de finder ud af, at der er noget spiseligt i vandet.

7 – Brug aldrig enkeltkroge om vinteren i Augustenborg Fjord. Især ikke de overvurderede og ganske ubruglige Owner S 61 str. 1 eller 2. Krogene er hverken stærke nok til, at holde til den store fisk uden at rette sig ud, ligesom de er for brede i spidsen til at kroge de mindre fisk, når disse hugger forsigtigt. De er også dyre, og skulle man af en eller anden grund, alligevel købe enkeltkroge, er der et utal derude, som både er billigere og bedre. Brug istedet altid trekroge. Logikken må gerne bruges her, 3 kroge – kroger bedre end 1. Hugger havørrederne forsigtigt, brug da mindre 3-kroge.

8 – Er der plusgrader i en længere periode, kan der, som tidligere nævnt, fanges fisk i stort set hele fjorden. Selv fra de yderste pladser.

9 – Uanset om man er spinnefisker eller fluefisker, er det vigtigt at fiske så langsomt som muligt, når vandet er koldest.

10 – Augustenborg Fjord har 2 helårs-fredningsbælter og ikke flere. (Anno 2020) Sørg gerne for at respektere disse, samt hjælp gerne med, at indberette dem der vælger ikke at gøre det. Se fredningsbælterne her: Kort
Indberet her: Fiskeristyrelsen

Som lystfiskere sætter vi utrolig meget pris på naturen. Flere steder ved fjorden, skal man gå langs privat jord, langs marker m.m. for at komme til vandet. Dette sker kun fordi lodsejerne tillader det. Tilladelserne kan dog få en ende. Dette hvis vi smider skrald, såsom dåser og plastik i naturen og på andre folks jord. Af hensyn til alle, bedes man ikke at lade sig friste af dovenskab og ligegyldighed, når man færdes ved Augustenborg Fjord. Tag skraldet med hjem.

Rigtig god fornøjelse med dit vinterfiskeri efter havørreder i Augustenborg Fjord

/Jari


Læs om fiskepladser og nogle af toppladserne til fangst af havørreder i Syd- og Sønderjylland: Klik her…