Er det vigtigt at camouflere sig under fisketuren?

Er det vigtigt at kamuflere sig under lystfiskeri?

Er det vigtigt at camouflere sig som lystfisker?

Det meste tøj der produceres til lystfiskere er i grønlige farver, sandfarver eller i “ren” camouflage. Uanset om der er tale om waders, jakke, bukser, hat eller støvler, så er farverne tiltænkt at tilpasse omgivelserne. Men farverne er også blevet et symbol for det man laver. Man kan i dag ofte se om man er til jagt eller fiskeri på kvinden eller manden der bærer beklædningen.

Men er det nødvendigt?

Betyder camouflage noget for fiskene?

Svaret er simpelt – nej det gør det ikke. Der er ikke en fiskeart i Danmark der ikke hugger fordi, man har en rød eller orange trøje på, en lyserød kasket med et Mickey Mouse logo og lange mariehøne-prikkede støvler. Fiskene kunne ikke være mere “ligeglade”. Det er ikke så meget det at de virker upåvirkede, de virker ganske simpelt ikke opmærksomme på farver, undtagen de farver der er på den agn vi fisker med.

Selve linen kan endda være i en skarp farve uden det påvirker fiskene. I de fleste andre lande, undtagen lige i Danmark, kan de sagtens fange fisk med røde, orange og lyserøde liner, men i Danmark tror de fleste lystfiskere, at fiskene skræmmes via. linens farve.

MEN… Kan man så kalde danskernes “naturlige” farvevalg, en slags hyldest til naturen, som for at sige, her vises respekt og taknemmelighed for det der gives. Vi blender os ind for ikke at ødelægge det smukke billede vi træder ind i…

Jeg kan personligt godt forstå lysten til at camouflere sig. Der er flere aspekter og fordele i det at ligne omgivelserne. Det der er over vandet kommer langt tættere på. Fugle, råvildt, mus og andre spændende dyr i den danske natur.

Er det vigtigt at camouflere sig – Fakta.

I en lille klar- og lavvandet å eller bæk, er det muligt for en bækørred eller stalling at få øje på os før vi ser dem. Især med skarpe farver på tøjet. Det er muligvis også muligt for en havørred at spotte et par røde waders, hvis sådanne findes, når der vades langs kysten etc. Men at farverne i sig selv skulle skræmme, det har jeg ikke selv oplevet. Og jeg har da fisket i noget ret mærkværdigt tøj – farvemæssigt – i mine godt 39 år som lystfisker.

Men man kan generelt sige følgende: Høj snak, kraftig trampen, knækkende grene og siv samt berøring af vandet, genererer alt-sammen vibrationer, som kan skræmme en fisk eller gøre den unødigt opmærksom på, hvad der sker over vandet. Men at en farve på tøjet skulle kunne gøre det samme er ren indbildning.

/Jari – Lystfiskeri Danmark


Læs flere artikler omhandlende lystfiskeri efter alle fiskearter i Danmark her: Lystfiskeri i Danmark…